Ususret novoj berbi: radosno iščekivanje rezultata cjelogodišnjeg truda

Naše masline ulaze u završnu fazu vegetacije: lijepo oblikovani plodovi u narednih nekoliko tjedana dozrijet će taman koliko treba za uobičajenu ranu berbu, koju u 12 hektara naših maslinika planiramo započeti drugog vikenda u listopadu. Godina nam nije bila baš naklonjena, ljetna suša uzela je svoj danak pa je urod nešto manji od očekivanog, ali bit će svakako bolji nego prošle godine odnosno naše masline imaju nešto više ploda nego lani. Do trenutka berbe može se još svašta dogoditi, ako bude bude više kiše plodovi mogu nabubriti od vode, ali se količina i kvaliteta ulja u njima neće mijenjati, pa očekujemo da i iz ovogodišnje berbe nastanu Červar ulja vrhunske kvalitete.

U našim maslinicima na 12 hektara raste 3.000 stabala maslina, od čega je tisuću mladih stabala, lani zasađenih, koja još nisu u rodu i ove jeseni ih nećemo brati. Od 2.000 starijih stabala sorti leccino, picholine, buža, istarska bjelica, žižolera, frantoio i rosulja očekujemo dobiti između tri i četiri tisuće litara ulja za četiri već prilično poznate etikete Červar ekstradjevičanskih maslinovih ulja. To su etikete Bianchera od istarske bjelice, Coratina i Žižolera od istoimenih sorti, te blend odnosno miješano ulje San Servolo, koje je ime dobilo po lokaciji na kojoj su zasađeni naši maslinici, a u njemu su kombinirane sorte buža, rosignola, leccino, pendolino i picholine.

Rekli smo već da je ovo ljeto obilježeno intenzivnom sušom, koja je dosta nepovoljno utjecala na masline i njihov urod. Sušu i druge nepogode iz razdoblja vegetacije najviše je osjetila sorta leccino, problema su imale i sorte buža i istarska bjelica, a na naše iznenađenje ali i veliko zadovoljstvo, sorta coratina nam iz godine u godinu daje sve bolje rezultate bez obzira na vremenske (ne)prilike.

Dobro maslinovo ulje nastaje već u masliniku, kao što dobro vino nastaje već u vinogradu, a da bi maslina dala najbolje što u toj i takvoj klimatskoj godini može dati, i mi joj moramo pomoći. Čitav niz obaveznih radova u masliniku odvija se tijekom godine dana između dvije berbe. Odmah nakon berbe masline treba tretirati kako bi efikasnije zacijelila oštećenja nastala u berbi. Više puta kroz godinu tlo ispod maslina treba obraditi odnosno frezati, i to u krugu promjera dva metra s deblom u središtu, dok ostali prostor između 7-8 metara razmaknutih stabala ostaje zatravljen.

Jedan od najvažnijih poslova u masliniku je proljetna rezidba kojom se rodnim granama daje više prostora kako bi upile više sunca, a nerodne se grane uklanjaju kako rodnima ne bi otimale vodu i hranjive tvari. Kroz ljeto masline treba nekoliko puta tretirati protiv najčešćih štetnika i bolesti kao što su maslinin moljac, maslinina muha i paunovo oko. Sve je to potrebno kako bismo vrijeme berbe dočekali sa zdravim maslinama i kvalitetnim plodovima. Ako se povrh toga još i dobro tehnički opremimo i ekipiramo dovoljnim brojem berača, posljednjih dana rujna i prvih dana listopada možemo mirno promatrati kako naše masline polako početi mijenjati boju i radosno iščekivati trenutak kada će nam priroda dati znak da ih možemo početi brati.