Červar Coratina najbolja na svijetu

Vijest je, naravno, stigla još ranije, no nedavno je izdanje vodiča kroz 500 najboljih ekstradjevičanskih maslinovih ulja na svijetu Flos Olei za 2022. godinu i službeno predstavljeno na svečanosti u porečkom hotelu Parentium. Kako zbog korone minulih dviju godina u Istri nije bilo javnog predstavljanja vodiča Flos Olei, uvrštenim maslinarima su na ovogodišnjoj promociji svečano uručena izdanja za 2022., 2021. i 2020. godinu, a u ime naše obitelji preuzeo ih je Franko Červar, iz ruku vidno ponosnog istarskog župana Borisa Miletića. Izuzetno smo ponosni ovogodišnjim uspjehom na ocjenjivanju vodiča Flos Olei, i to iz dva razloga.

Prvi je razlog, to je također već poznato, što je ulje Červar Coratina u vodiču Flos Olei za 2022. godinu proglašeno najboljim na svijetu u kategoriji monosortnih ulja srednje voćnosti. Nije to mala stvar, biti u nečemu najbolji na svijetu, tim više što je to ulje nastalo u teškoj godini za sve istarske maslinare. I to je već poznato: proljeće 2021. godine donijelo je nenadana kasna zahlađenja i mrazeve, a nastavak godine bio je izrazito sušan, pa je u tim uvjetima maslinama trebalo posvetiti izuzetno mnogo skrbi kako bi se kvaliteta ne samo održala nego i unaprijedila. Prinos je bio znatno manji, ali je srećom kvaliteta bila izvanredna, pa su ulja iz berbe 2021. krenula u svijet s opravdano velikim očekivanjima, a Istra je u vodiču Flos Olei za 2022. godinu ponovno, sedmu godinu za redom, najbolja maslinarska regija svijeta, s najviše uvrštenih ulja.

Drugi razlog za ponos i zadovoljstvo je napredak u kvaliteti koji je u tri posljednja izdanja vodiča Flos Olei zabilježen konkretnim brojkama. Ulja Červar su naime u izdanju Flos Olei za 2020. godinu ocijenjena s 88 bodova, u izdanju za 2021. godinu s 90 bodova, a u ovogodišnjem izdanju Červar Coratina ocijenjena je s visoka 92 boda, dakle svake godine ostvaren je napredak od po dva boda! Ima li boljeg priznanja za naporan i mukotrpni rad maslinara?

Evo kako je u vodiču Flos Olei za 2022. godinu, na stranici 581, opisano najbolje monosortno ulje srednje voćnosti na svijetu, Červar Coratina: „Ulje je to prekrasne prozirne zlatno-žute boje s blagim zelenim nijansama. Izraženog je i zaokruženog mirisa, s biljnim notama artičoke i divlje cikorije, obogaćene natruhama aromatičnog bilja, posebno mente i ružmarina. Okus mu je elegantan i složen, s blagim notama zelene salate, crnog papra i badema, te harmoničnom gorčinom. Ovo bi se ulje idealno slagalo s predjelima od leće, bruschettama s rajčicom, carpacciom od sabljarke, salatom od artičoka, juhom od graha, tjesteninom s mesnim umacima, kuhanom hobotnicom, pirjanom divljači i zrelim tvrdim sirevima.”