Kušanje maslinovog ulja: iskustvo nosa i okusnih pupoljaka

Navratite li u našu kušaonicu maslinovih ulja Červar u Svetom Servulu pokraj Novigrada, osim što ćete tu moći kupiti naša ulja, moći ćete ih i pod stručnim vodstvom naučiti kušati na način kako to rade profesionalci koji ulja ne samo kušaju već i ocjenjuju.

Evo u kratkim crtama kako bi se trebalo kušati vrhunsko maslinovo ulje. Ponajprije, treba nam mala staklena čašica plave boje, koja će zatomiti boju ulja, jer se boja ne smatra čimbenikom kvalitete. Čašicu s ulivenim uljem položenu na dlan poklopimo dlanom druge ruke i zakrećemo kako bi se ulje lagano ugrijalo i oslobodilo arome. Prinesemo čašicu nosu, podignemo dlan i par sekundi udišemo mirise. Zatim uzmemo iz čašice malo ulja u usta (oko 3 ml), razmažemo ga jezikom po nepcu, zatim udahnemo ili bolje reći usrčemo zrak u usta kroz stisnute zube, promiješamo udahnuti zrak s uljem i lagano ga progutamo.

Ovo je opis tehničkog postupka kušanja maslinovog ulja, a kako ćemo procijeniti ono što pritom doživimo, stvar je iskustva i osobne sposobnosti raspoznavanja pojedinih aromatskih odnosno okusnih i mirisnih komponenti. Što biste trebali doživjeti kušajući na taj način naša četiri Červar ulja?

U blendu Červar San Servolo, mješavini sorti buža, rosignola, leccino, pendolino i picholine, osjetit ćete ugodan miris po maslini, bademu i aromatičnim travama, a u okusu ćete zapaziti ugodnu pikantnost i gorčinu.

Červar Bianchera, odnosno istarska bjelica, miriše na radić, cikoriju i rukolu, intenzivnog je pikantnog i ugodno gorkog okusa koji u ustima jako dugo traje.

Červar Coratina se odlikuje mirisom zelenog badema, svježe pokošene trave i artičoke, a u okusu je naglašene pikantnosti, umjerene gorčine i slatkastoga završetka.

Červar Žižolera pak miriše na radić i cikoriju, a u suhim godinama još i na pokošenu travu. U okusu je ugodne gorčine i srednje intenzivne pikantnosti.

Naravno, ne očekujemo od vas da doživite potpuno iste senzacije naših Červar ulja i da ih opišete na potpuno jednak način: dovoljno će biti ako među njima utvrdite razliku i ako tu razliku znate opisati pojmovima više ili manje voćno, više ili manje herbalno, više ili manje pikantno ili gorko ili slatkasto. Detalji će doći s vremenom i iskustvom.

Posjetite nas u našoj kušaoni.