Maslinovo ulje preko sladoleda ili u čokoladnoj torti? Zašto ne!

Suvremena gastronomija je predivnim kreacijama proširila mogućnosti aromatskog i teksturnog kombiniranja maslinovog ulja s ostalim namirnicama, a mašta genijalnih chefova današnjice najdalje je otišla koristeći maslinovo ulje ne samo kao začin odnosno preljev već i kao strukturni sastojak raznolikih slastica.

Sladoled od vanilije preliven maslinovim uljem vjerojatno ste već probali, budući da se ova kombinacija već prilično uvriježila, a mi vam svakako predlažemo da probate taj sladoled sa Červar ekstradjevičanskim maslinovim uljem sorte Coratina, koje se inače osim sa sladoledom izvrsno slaže i s desertima od bijele čokolade te s jednostavnijim biskvitima.

Korak dalje je sladoled s maslinovim uljem odnosno postupak kojim se maslinovo ulje umiješa u smjesu od koje se priprema sladoled. Rezultat je sladoled, od čega god bio, u kome njegova slatkoća ističe voćne arome maslinovog ulja, a ulje sladoledu zauzvrat daje dodatnu kremoznost i slast. Osim već iskušane kombinacije u sladoledu od vanilije, maslinovo ulje posebno atraktivno obogaćuje sladolede citrusnih aroma, primjerice od limuna ili naranče. No, punu raskoš svojih potencijala u obogaćivanju slastica maslinovo ulje će pokazati kada se kombinira s čokoladom, i to ne samo u sladoledu.

Maslinovo ulje može čokoladnoj torti dati sasvim novu dimenziju okusa, pa se čak, ako se radi o maslinovom ulju jačeg intenziteta, može i nametnuti drugim sastojcima. Stoga je u pripremi biskvitnih tijesta za kolače preporučljivo koristiti blaža maslinova ulja, i to jednostavnom metodom: umjesto iste količine maslaca ili drugih vrsta ulja u temeljnom receptu, upotrijebit ćemo jednaku količinu maslinovog ulja. Za ljubitelje pikantnijih okusa idealan dodatak čokoladnoj torti bit će Červar ekstradjevičansko maslinovo ulje Bianchera, od autohtone sorte istarska bjelica, dok će za one sklonije blažim aromama za sljubljivanje s čokoladom u čokoladnoj torti idealno poslužiti Červar miješano ekstradjevičansko maslinovo ulje San Servolo, blend sorti buža, rosignola, leccino, pendolino i picholine. Četvrto ulje iz asortimana Červar ekstradjevičanskih maslinovih ulja, sortno ulje Žižolera, vidimo kao idealan dodatak voćnim tortama, bilo da ga prelijemo preko kriške na tanjuru, bilo da ga umiješamo u biskvitno tijesto, ili pak u voćnu kremu.

Izvrsna ekstradjevičanska Červar maslinova ulja, dobavljiva u Taste & Shop Červar dućanu u Sv. Servulu pokraj Novigrada, mogu ne samo obogatiti vaše uobičajene deserte, već će vas nadahnuti i na smišljanje novih, jer kombinacije su nepresušne, a korištenje maslinovog ulja u pripremi ili serviranju slastica nije samo gastronomska inovacija, već je i odraz razmišljanja o zdravlju i zdravoj prehrani, o izvornom, domaćem i tradicionalnom receptu za dugovječnost.