Prave metode i mnogo truda dovele su istarska maslinova ulja na svjetski tron

Diljem kugle zemaljske sade se maslinici i proizvodi maslinovo ulje, no posljednjih godina upravo je Istra zasjela na svjetski tron, i svake nove sezone dokazuje da najbolja maslinova ulja koja su dostupna čovječanstvu dolaze s Istarskog poluotoka.

Od davnina se na istarskom podneblju uzgajala kraljica maslina, još su i stari Rimljani maslinovo ulje smatrali obaveznim dijelom svoje prehrane. Tradicija je duga, generacije su se samo izmjenjivale, no ključan trenutak je bio devedesetih kada je polako započela revolucija u proizvodnji. O čemu je zapravo bila riječ? O ranoj berbi, koja je do tada bila nepojmljiva generacijama istarskih maslinara. Nije se to dogodilo preko noći, niti je u počecima bilo masovno, čak štoviše. One koji su odlučili eksperimentirati i rano brati masline čudno se gledalo tih devedesetih. No sada je rana berba imperativ za dobar dio maslinara u Istri, i dodatno, za razliku od nekadašnjih vremena, sada ubrane masline odmah idu u uljaru na daljnju obradu.

Uz podneblje i klimatske karakteristike, upravo su rana berba i brzo prešanje ono što današnjim maslinovim uljima u Istri daje tu posebnost i nenadmašnu kvalitetu koju je prepoznao cijeli svijet. Naravno, veliku ulogu ima i odabir sorti, ali i mikrolokacije zahvaljujući kojima stabla daju ono najbolje od sebe.

No svega ovoga ipak ne bi bilo bez neizmjerne ljubavi i truda koju mi maslinari ulažemo u uzgoj maslina, cjelogodišnju brigu o njima i proizvodnju ulja, kao posljednju fazu u kojoj nas naša stabla nesebično nagrađuju.

Na našem gospodarstvu živimo i dišemo za masline, radujemo se svakom plodu, dajemo im mnogo, a one nama sve vraćaju na jedan neprocjenjiv način. I to je pravi put kroz koji se rađa prepoznatljiva kvaliteta.