Stabla su bogata i rodna, pa željno iščekujemo berbu

Odbrojavamo dane do mjeseca listopada. Jer tada nastupa za nas najvažniji događaj, koji čekamo cijelu godinu – berba maslina. A kada spominjemo čekanje, riječ je o onom aktivnom, kroz koje smo se od prošle berbe brinuli o našim stablima, obrezivali ih, njegovali i radili sve što je potrebno da od njih dobijemo nagradu neprocjenjive vrijednosti. Kakve će biti vremenske prilike kroz godinu, i kako će stabla na njih reagirati, uvijek je svojevrsna lutrija. Zna to dobro svaki maslinar, jer ono što čovjek može učiniti svojim trudom ima određene granice. Ostalo je na prirodi.

A ove godine smo na našem gospodarstvu osobito sretni, jer su stabla zdrava, prepuna bogatog uroda koji će dati vrhunsku kvalitetu maslinovog ulja. Priroda je prema nama ove sezone bila iznimno darežljiva.

U Červar maslinicima uzgajamo više sorti maslina. Osim nadaleko poznate istarske bjelice, čuvene po svom osebujnom, intenzivnom okusu, kod nas rastu buža, rosignola, leccino, pendolino i picholine… Iako različite u nijansama aroma, svima im je zajedničko da su top kvalitete te da se od njih dobivaju maslinova ulja koja su među najboljima na svijetu.

Istra je karakteristična po tomu što se ovdje ide u ranu berbu, i upravo je to ključan faktor kvalitete naših ulja. Odmah nakon berbe, masline se, pročišćene od lišća i grana koje je zaostalo među njima, odmah voze u uljaru na prešanje. Tako već isti dan, ili najkasnije sljedeći dan nakon berbe poteče tekuće zlato, jedna od najvrijednijih namirnica koju čovječanstvo pozna.

Nema tog jela uz koje se naša maslinova ulja ne mogu sljubiti, a njihove nutritivne vrijednosti i dobrobit za zdravlje nemjerljivi su u usporedbi sa svime ostalim. Jer maslinovo ulje čuva zdravlje srca i krvnih žila, regulira šećer u krvi, osnažuje muskulaturu i kosti, a ima i snažno protuupalno djelovanje. Mogli bismo tako u nedogled. I zato, Červar maslinova ulja uvijek su najbolji izbor. A uskoro stiže i nova zaliha, za sve koji biraju zdrave okuse iz prirode.