Proljeće u masliniku: pedeset nijansi zelene

Svi volimo proljeće, doba kad nad Sunce počinje obilnije darivati toplinom pa se priroda budi, biljkama počinju kolati sokovi, i svuda oko nas iz zemlje i iz dotad sasvim golih grana počinje nicati novi život. Tako je i u našim maslinicima u okolici Novigrada. Iako zimi ne gubi lišće, maslina se na proljeće, kao i svaka druga voćka, budi i oživljava, a to znači da je i na nama red da joj pomognemo u svemu što joj je potrebno da bi nas na jesen opet darivala plodovima bogatima dragocjenim uljem.

Klimatski fenomeni izazvani globalnim zatopljenjem posljednjih su godina potpuno razbili rutinsko razmišljanje o vegetacijskoj godini maslina. Svaka je godina drukčija, svaka donosi svoje fenomene povezane s temperaturama, vlagom, vjetrovima, i drugim okolnostima u kojima će naše masline narednih mjeseci rasti i odgajati svoje plodove. Zato moramo pomno pratiti što se zbiva i na vrijeme obavljati potrebne radove u masliniku, jer dobro ulje ne nastaje samo s berbom i preradom, već cjelogodišnjim njegovanjem svakog stabla ponaosob i maslinika kao biološke cjeline.

Maslinik smo za prezimljavanje pripremili odmah nakon lanjske berbe, frezanjem tla između redova stabala. Da nije bilo toliko kišovito vrijeme, odmah nakon frezanja tlo u masliniku bismo bili i pognojili, ali smo gnojidbu ekološkim gnojivima ostavili za pogodnije suho vrijeme u veljači. U svakom drugom redu posijali smo travu, a krajem veljače i početkom ožujka obavili smo i rezidbu.

Do početka vegetacije u svibnju još treba tijekom travnja izmalčirati u međuvremenu izraslu travu da se pod stablima formira humus, i time će sve biti spremno za završnu fazu proljetnog buđenja naših maslina: njihovo pupanje i cvatnju, za čime slijedi stvaranje ploda i njegovo postupno zasićivanje uljem.

Prošla je godina u našim maslinicima bila vrlo dobra jer je sušno vrijeme uvelike smanjilo pojavu štetnika i bolesti maslina. Suša je za masline jako dobra stvar ako u pravo vrijeme padne kiša, a upravo je tako bilo prošle sezone. Imajmo na umu da se maslinu s pravom smatra drvom života, jer će ona preživjeti svakojake ekstremne klimatske uvjete, iako joj upravo zbog klime plod neće svake godine biti isti.

Upravo zato što je svaka godina drukčija, kroz minula desetljeća maslinarske tradicije obitelji Červar razvili smo iskonski suživot s našim maslinama, a praćenje prirodnih mijena naša je svakodnevica, pogotovo u ovo doba godine kada se maslinicima i okolnim zemljištima razlijeva pedeset nijansi zelene boje. Na ovogodišnjem putu prema vrhunskim Červar uljima priroda je upravo učinila prvi korak.