Rezidba u našem masliniku

 

S nestrpljenjem očekujemo cvatnju maslina u Červar maslinicima. S prvim toplijim danima, kada se sramežljivo pojavi proljetno sunce, maslinari nakon zimske pauze marljivo kreću prema svojim maslinicima kako bi obavili važan dio njege stabala – rezidbu. Ovo je za svako stablo masline iznimno bitan proces, jer će neuređena krošnja imati na kraju manje plodova. Maslina, voli svjetlost, i grane koje su u sjeni neće dati plod.

Bolesti koje napadaju masline prije će doći na krošnju koja nije lijepo uređena i oblikovana. Pravilna i pravodobna rezidba znači zdravo stablo koje će nas za tu brigu, kada dođe trenutak, nagraditi obiljem dragocjenih plodova. U ovom smo periodu bili posvećeni obrezivanju koje uvijek radimo po pravilima prirode i svega onoga što stabla maslina zahtijevaju. Nećemo pogriješiti ako kažemo da kroz brigu o našim stablima stvaramo s njima jedan poseban odnos i sinergiju s prirodnim procesima, u kojem naše masline doživljavamo kao svjesna, živa bića, naše prijatelje i saveznike.
I zato se iznimno veselimo nadolazećem kasnom proljeću, kada će nas maslinova stabla obradovati cvjetovima.

 

Masline cvjetaju krajem svibnja ili početkom lipnja, a ako niste nikada vidjeli cvijet masline, znajte da je iznimno lijep i zanimljiv. Cvjetovi masline izgledaju kao maleni grozdovi, a na svakom od njih može biti i do četrdeset cvjetova. No da bi maslina uopće procvjetala, osim već spomenute brige o stablima, potrebni su im i prava količina sunca i vlage te odgovarajuća temperatura i tlo na kojem se razvijaju u punoj snazi.

Zato cvatnja, njezin početak i kraj, variraju ovisno o godini i vremenskim uvjetima koji nas dočekaju svakog proljeća. Jednako tako, valja znati da maslina zahtijeva oprašivanje, što se u masliniku postiže zahvaljujući prirodnim uvjetima i vjetru koji nosi polen, ili sadnjom različitih sorti koje se međusobno oprašuju. Da, uzgoj maslina proces je u kojem se moraju poštivati brojna pravila prirode, kako bismo na kraju svi uživali u tekućem zlatu – neprocjenjivom maslinovom ulju. I naravno, masline morate voljeti. Onako istinski i punog srca, kako ih mi volimo.